Nabo til vejarbejdet
Ledningsflytninger

3D-grafik: Hvor svært kan det være at flytte et par rør?

30. marts 2017

 

De to første weekender i april lukker krydset for enden af Rugårdsvej helt, når VandCenter Syd skal sammenkoble ledningsarbejdet fra Østre og Vestre Stationsvej. I forvejen har adgangen i krydset været nedsat i adskillige uger.

 

Men hvorfor er det nødvendigt at spærre et så centralt kryds hen over flere weekender?

Svaret gemmer sig under jordens overflade. Her ligger der nemlig et ganske sirligt og kompliceret netværk af ledninger og rør, som forsyner odenseanerne med varme, vand, strøm og digitale signaler.

 

Omkørsel på Stationsvejen og Rugårdsvej i de kommende to weekender

 

Derfor kræver det stor planlægning, samarbejde og koordination samt ikke mindst plads, når der skal flyttes forsyningsledninger i krydset.

3D-grafikken herunder illustrerer, hvordan Rugårdsvej-krydset ser ud, når man graver et par spadestik ned. Kloakrør, fjernvarmerør, vandrør, affaldssug og antennekabler ligger side om side og flettet ind i hinanden.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

undefinedKrydset mellem Rugårdsvej/Kongensgade og Vestre/Østre Stationsvej er ikke kun et vigtigt færdselsåre for trafikanterne, men også for forsyningsselskaberne infrastruktur i Odense.

 

- Faktisk ligger rørene nogle steder med ganske få centimeters mellemrum, forklarer Lars Scheuer, der projektchef for ledningsflytninger hos Odense Letbane P/S:

- Det er også det, der gør arbejdet i dette kryds ekstra kompliceret og fascinerende på samme tid. Vi skal både have plads til at lægge nye rørføringer og til at sammenkoble dem fra hver sin ende af vejen. Samtidig skal vi opretholde driften, så vi ikke risikerer, at nogle lige pludselig står uden vand, varme eller tv-signal. Så der må ikke gå noget galt.

 

Bygninger bliver fjernet for at skabe plads til fortov og cykelsti

 

Ledningsflytningerne på strækningen begyndte for 18 måneder siden, og arbejdet på Vestre Stationsvej har været færdigt i noget tid. På Østre Stationsvej, op til krydset ved Rugårdsvej / Vestre Stationsvej, vil arbejdet med at flytte forsyningsledninger dog fortsætte frem til nytår.

- Én af de helt store opgaver i krydset er at få sammenkoblet kloakrørene fra hver side af Stationsvejen. Det har været nødvendigt at etablere en midlertidig pumpebrønd (markeret med grå på illustrationen, red.) for at kunne opretholde driften, indtil arbejdet nærmede sig fra Østre Stationsvej. Nu skal den midlertidige brønd fjernes, og den nye skal kobles til (markeret med rød på illustrationen, red.), forklarer Lars Scheuer om det aktuelle arbejde.

Da der er så mange elementer at tage højde for, kræver arbejdet også stor forberedelse og præcision.

- Det er altid spændende, hvad der gemmer sig under os. Derfor foretager vi prøvegravninger inden sådan en stor lukning. Det gør vi for at være helt sikre på, hvor de enkelte rør ligger. Der skal ikke opstå overraskelser, når vi lukker krydset af en hel weekend. Når først krydset er lukket, er det rigtig vigtigt, at vi ikke pludselig kommer en halv dag bagud. Vi jo skal være klar til at lukke op for trafikken igen mandag morgen, slutter Lars Scheuer.

 

Følg arbejdet på Østre Stationsvej - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse