Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Letbane

411 byer i verden har nu en form for letbane

11. marts 2019

 

Byer over hele verden vokser, og flere og flere får behov for effektive og moderne transportsystemer. Blandt andet derfor vinder skinnebåren trafik frem mange steder, og igen i 2018 meldte en række nye byer sig ind i ’letbane-klubben’.

46 forskellige letbaneprojekter blev afsluttet sidste år. De er fordelt på 40 byer i 20 lande. Med de mange nye linjer er der føjet i alt 309 kilometer nye spor til verdens samlede letbanenet.

Det fremgår af en opgørelse fra organisationen UITP, som er en global sammenslutning af forskellige aktører, der arbejder med kollektiv transport.

 

(Artiklen fortsætter under billederne)Afrika er stille og roligt ved at komme på letbanekortet. Siden 2011 er der for eksempel åbnet letbaner i seks byer i Algeriet, senest i 2018 i Ouargla (øverst) og Setif (nederst). Den første letbane i Afrika syd for Sahara åbnede også i 2018 - i byen Abuja i Nigeria.

 

Mange steder er der tale om udvidelser af allerede eksisterende baner. Men der er også kommet helt nye til i byer, der aldrig har haft letbane før. Det bringer det samlede antal af byer med en form for letbane- eller sporvognssystem i drift op på 411.

Efter åbningen af tre europæiske letbaner i 2017 (Aarhus, Luxembourg og Granada) var det i 2018 byer i andre verdensdele, der kom på letbanekortet for første gang: Beijing og Chengdu i Kina, Ouargla og Setif i Algeriet, Taipei i Taiwan samt El Paso og Oklahoma City i USA.

 

Snart har 200 europæiske byer en letbane eller sporvogn

 

Den by i verden, der har bygget mest letbane sidste år, er Wuhan i Kina. Her blev i alt 32 kilometer nye spor indviet i 2018 – efter at der i 2017 blev indviet hele 52 kilometer ny letbane.

Danmark optræder også i rapporten for 2018. For godt nok åbnede Aarhus Letbanes hovedlinje gennem byen i december 2017, men linjen til Odder åbnede først i 2018. Der er tale om en tidligere lokalbane, som er blevet bygget om til letbanestrækning. I løbet af foråret 2019 forventes linjen mellem Aarhus og Grenaa, der også er en tidligere lokalbane, at åbne.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse