Nabo til vejarbejdet
Historisk

Arkæologer finder rester af 1000 år gammel bosættelse

18. juli 2016

 

Arkæologer fra Odense Bys Museer er ved at lægge sidste hånd på undersøgelserne forud for letbanebyggeriet. Interessen samler sig omkring en bosættelse, som ligger på markerne ved Hestehaven – umiddelbart hvor der i fremtiden skal være indkørsel det kommende regionshospital, Nyt OUH.

 

Her er der fundet spor, især stolpehuller, efter huse fra sen vikingetid og tidlig middelalder. Området ligger i forlængelse af et område, hvor arkæologerne i 2011, i forbindelse med byggeriet af Munkebjergvejs forlængelse, undersøgte dele af en gård fra samme periode.

 

 

Hvad leder arkæologerne dog efter ved IKEA og Bilka?

 

 

- Dengang fandt vi flere bygninger, og den ene af disse blev kulstof 14-datereret til lige omkring år 1000, fortæller Maria Lauridsen, der er museumsinspektør ved Odense Bys Museer:

 

- Med de nye udgravninger har vi mulighed for at kigge på området vest for denne gård. Her er der indtil videre kommet yderligere tre bygninger fra perioden frem. To af bygningerne har ligget det samme sted, så de kan ikke være samtidige. Det betyder, at bebyggelsen må have ligget der i en længere årrække.

 

 

Arkæologerne er snart færdige - men hvad har de fundet?

 

 

Artiklen fortsætter under billedet

undefined

Arkæologernes job er nu at opklare, om der er tale om en enkelt gård, eller om der har ligget flere. De skal også danne et overblik over, i hvor lang tid bebyggelsen har eksisteret.

 

- Ud over selve bebyggelsen er vi også interesserede i, hvem der levede i husene. Derfor kigger vi nu på de affaldshuller, der findes på pladsen. Her kan der nemlig gemme sig genstande, som vidner om, hvilken status de havde, forklarer Maria Lauridsen fra Odense Bys Museer.

 

Når udgravningen ved Hestehaven er afsluttet, er arkæologerne færdige med at undersøge letbaneruten. Derefter skal de kun overvåge arbejdet, når der skal genetableres vandhuller i området syd for universitetet.

 

 

Følg arbejdet i Hjallese og tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

undefined

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×