Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Trafik

Armeret græs baner vej for beredskabet

7. oktober 2021


Politi, brand og redning skal altid kunne komme frem. Sådan har det været under arbejdet med at bygge letbanen, og sådan skal det også være, når letbanen er færdig og åbner.

Nogle steder på strækningen gennem Odense er pladsen trang. Letbanesporet fylder cirka otte meter i bredden, og der skal samtidig være plads til både bilister, cyklister og fodgængere.

Derfor er det grønne græstæppe, der kendetegner letbanesporet, blevet forstærket med såkaldt armering på visse strækninger. Armeringen gør det muligt for udrykningskøretøjer at forlade kørebanen og trække ind i letbanesporet for at komme hurtigt frem.

Det er vigtigt at slå fast, at udrykningskøretøjer udgør en helt særlig undtagelse. For alle andre er det naturligvis ikke tilladt at køre i letbanesporet. Også udrykningskøretøjer skal som udgangspunkt benytte de almindelige vejbaner – kun i situationer, hvor tæt trafik forhindrer beredskabet i at komme hurtigt frem, kan letbanesporet tages i brug.

Der er armering i letbanesporet langs de veje, hvor der kun er én kørebane i hver retning, og hvor det samtidig ikke umiddelbart er muligt at bruge stier og fortove som nødspor til udrykningskørsel.

Hvis et udrykningskøretøj trækker ind i det armerede græsareal, så vil de nærmeste letbanetog med det samme bremse ned og holde stille, indtil køretøjet er nået forbi.

I praksis består armeringen af en slags hullede måtter, kaldet Ecoblock, som græsset kan vokse op igennem. Ecoblock er fremstillet af et genbrugsmateriale, som er fleksibelt og på samme tid tåler stor belastning og hård frost uden at knække.

Således er armeringen ingen hindring for letbanens bidrag til at gøre Odense til en grønnere by – helt bogstaveligt. Hvilket også er forklaringen på, at armerede græsarealer er valgt som løsning frem for eksempelvis en fast belægning i sporet i form af for eksempel beton.

Ud over de æstetiske fordele kan det grønne areal optage regnvand, uden at det går ud over styrken i underlaget.

 

Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse