Nabo til vejarbejdet
Anlægsarbejde

Bydere på letbanen får større chance for at vinde efter frafald af konsortier

19. januar 2016

 

Nogle af de prækvalificerede bydere på vogne og transportsystem til letbanen er ikke længere med i kapløbet om at vinde leverancerne. Det øger de øvriges chance for at vinde udbuddet, hvis de rammer den rigtige pris. Odense Letbane P/S forventer, at det resulterer i skarpere bud fra de resterende bydere.

Før var der 15, nu er der 10 bydere, som får lov at byde på at levere vogne og transportsystem – dvs skinner, master, køreledninger og stationer – til Odense Letbane. Det står klart efter udløbet af fristen for at aflevere det første delmateriale til Odense Letbane P/S. Kun 10 af de prækvalificeret har således afleveret, hvad de skulle.

 

 Siemens kommer med i udbuddet om letbanevogne

 

- Der er altid en vis sandsynlighed for, at der sker ting, som fører til frafald blandt byderne. Årsagerne kan vi kun gisne om. Oftest er det udfordringer i forbindelse med konsortiesammensætningen. Det er velkendt, at muligheden for at ændre i sammensætningen af virksomhederne i et konsortium er meget begrænsede – især efter de nye EU-udbudsregler er trådt i kraft, er det blevet meget vanskeligt at ændre på konsortier undervejs i udbudsprocessen, forklarer administrerende direktør for Odense Letbane P/S Mogens Hagelskær.


Fortsat god konkurrencesituation

Men det får dog ikke Mogens Hagelskær til at se mindre lyst på udbudssituationen.

- Vi har fortsat en rigtig god konkurrencesituation med fire bydere på letbanevognene, tre bydere på transportsystemet og tre konsortier, der byder på både vogne og skinner. Nu har byderne en større chance for at vinde udbuddet, og det vil give dem mere blod på tanden i forhold til at levere os nogle robuste og konkurrencedygtige bud. Så konkurrencesituationen er bevaret, lyder det fra den administrerende direktør.

 

 Generel info om udbud på Odense Letbane

 

Frafaldet af bydere indebærer, at Alstom Danmark A/S ikke længere er med i prækvalifikationen. Alstom deltog i tre af de frafaldne konsortier. Det fjerde frafaldne konsortium bestod af Colas Rail S.A., Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF), Aecom samt Hansson & Knudsen A/S. Det femte konsortium, der ikke har afleveret sit delmateriale, er CG Jensen, JV1 Acciona og Efacec, som sammen bød på transportsystemet. De er dog fortsat med i konsortium med Skoda CZ i et samlet bud på transportsystem og letbanevogne.


Ingen nye virksomheder kommer ind

Odense Letbane har, efter frafaldet af de fem konsortier, fravalgt at invitere øvrige virksomheder ind i udbuddet blandt dem, som søgte prækvalifikation, men ikke kom med i første runde.

 

 Odense Letbane inviterer mulige byder til infodag om byrums-entrepriser

 

- For det første er det ikke nødvendigt, fordi vi fortsat har en god konkurrencesituation. For det andet ville vi miste tid på det – op til fire måneders forsinkelse på kontraktindgåelsen. Det ønsker vi ikke, siger Mogens Hagelskær.

Der forhandles hele 2016 med byderne på letbanevogne og transportsystemet. Vinderne af udbudsrunden forventes fundet i slutningen af året, hvorefter der vil blive indgået endelig kontrakt på de to store leverancer til Odense Letbane P/S.

 

FAKTA OM DE RESTERENDE BYDERE:


Rolling Stock (RS):

  • Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles s.A. (CAF)
  • Siemens A/S
  • Skoda CZ
  • Stadler Pankow GmbH

Transportation System (TS):

  • Ansaldo STS SpA, Alpiq EnerTrans SpA og G. C. F. Generale Costruzioni Ferroviare SpA
  • Comsa S.A.U.
  • Siemens A/S, Siemens AG og Aarslef Rail A/S

RS+TS – combined:

  • JV1 Acciona, CG Jensen, Efacec og Skoda CZ
  • Ansaldo STS SpA, Alpiq EnerTrans SpA, G. C. F. Generale Costruzioni Ferroviare SpA og Stadler Pankow GmbH
  • Siemens A/S, Siemens AG og Aarslef Rail A/S

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×