Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Sporarbejde

De første køreledninger er sat op ved kontrolcentret

4. oktober 2019

 

Hvis man for tiden færdes i nærheden af letbanens kontrolcenter i Hjallese, kan man spotte et særegent køretøj. Umiddelbart ligner det bare en lastbil med en lift. Men hvis man ser godt efter, er der også monteret hjul, som passer på et togspor – så den kan køre på letbaneskinnerne.

Køretøjet, den såkaldte MEWP (Mobile Elevated Working Platform), er kommet til Odense, fordi næste fase af letbanearbejdet er begyndt: Ophængning af køreledningerne.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Kontrol- og vedligeholdelsescenteret skal snart være klar til at modtage de første odenseanske letbanetog. Derfor er det strækningen i netop dette område, hvor der først skal kunne blive ’sat strøm’ til letbanen.

I første omgang handler arbejdet om at få monteret de tværbomme på kørestrømsmasterne, som ledningerne skal hænge i. Alternativt bliver der opspændt kabler, som ledningerne kan hænge i – hvilket man blandt andet kan opleve i smalle gadeforløb, hvor husfacaderne ligger tæt på letbanesporet.

Derefter kan selve ledningerne blive hængt op. De bliver hængt op i flere sektioner, der kan være op til 1,6 kilometer lange, og spændt op, så de hænger stramt.

 

Se billederne: Fuld gang i byggeriet af letbanens kontrolcenter

 

Der kan være spænding på anlægget, så det er naturligvis vigtigt, at man ikke kommer i nærheden af køreledningerne, da det kan være forbundet med livsfare.

De 750 volt jævnstrøm, som letbanetogene kører på, skal føres ind i køreledningerne via en række specialmaster. De er forbundet til letbanens i alt otte transformerstationer, som er fordelt langs letbaneruten.

Der skal sættes køreledninger op på hele strækningen gennem Odense. Det er blevet politisk besluttet, at Odense Letbane skal have strøm fra køreledninger – i stedet for en form for batteriløsning.

 

Første letbanetog til Odense er klar til første test

 

Baggrunden for beslutningen er, at kørestrømsledninger er en velkendt og driftssikker teknologi, som har vist sit værd gennem mange årtier, også under nordiske vejrforhold. Det er også en teknologi, som bliver tilbudt af alle leverandører på markedet, hvilket har øget konkurrencen i udbuddet.

Arbejdet med at sætte køreledninger op bliver udført at specialister fra Spanien. Det vil strække sig over det kommende års tid, og det kommer primært til at foregå inden for letbanesporets afgrænsning.

 

Følg arbejdet i Hjallese - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse