Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Sporarbejde

Derfor lugter letbanen af neglelak

11. juni 2021

 

Hvis du har passeret letbanens byggepladser i midten af Odense, har du måske observeret en lugt, der minder om neglelak?

Lugten opstår, når brolæggerne hælder hærdemiddel ned imellem klinkerne i letbanesporet. Hærdemidlet får fugesandet imellem klinkerne til at hærde og binder dermed klinkerne sammen.

Reaktionen er kemisk, ligesom når man blander gips og vand eller cement og vand. Så snart, fugemassen er hærdet – det sker i løbet af nogle timer – forsvinder den neglelak-lignende lugt.

Da arbejdet foregår i fri luft, er lugten uskadelig for forbipasserende. Til gengæld er brolæggerne iført beskyttelse, da de er helt tæt på dampene flere timer ad gangen.

Den særlige fuge imellem klinkerne er mere modstandsdygtig end normale fuger, som vi kender fra eksempelvis gulvklinker i huse. Det er nødvendigt, i det fugen skal holde klinkerne sammen, også når en stor lastbil kører henover eller drejer ovenpå.

I Odenses midtby ligger der klinker fra Kongensgade og på hele strækningen forbi banegården og gennem TBT til Albanigade – her er arbejdet med klinker snart afsluttet. Også andre steder i byen, bl.a. på Benedikts Plads og på stationerne langs Nyborgvej er der klinker.

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig letbanens nyhedsbrev her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse