Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Udbud

Her er de mulige letbanetog til Odense

27. januar 2017

 

Hvis alt går som planlagt, ved vi inden for et halvt års tid, hvilke letbanetog der i fremtiden kommer til at køre i Odense. Inden sommerferien 2017 er det nemlig meningen, at der skal findes en endelig leverandør af de odenseanske letbanevogne.

 

Udbuddet af letbanetog, i huset også kaldet ”Rolling Stock”, er i fuld gang. Fire internationale togfabrikanter er med i opløbet: Spanske CAF, tyske Siemens, tjekkiske Skoda og tysk/schweiziske Stadler. Se de fire modeller i bunden af denne artikel.

To af firmaerne (Siemens og Stadler) deltager desuden med et samlet konsortiebud på at levere både letbanevogne samt det såkaldte transportsystem, som består af skinner, kørestrøm, signalsystemer, stationer og så videre.

Det er en forudsætning for Odense Letbane at købe materiel, som har vist sit værd i drift andre steder. Alle fire togfabrikanter har da også stor erfaring med at bygge letbanetog, og deres vogne kører rundt i mange byer i Europa og resten af verden.

 

Status på letbanen: Fuld kraft frem i 2017

 

I juni 2016 kom alle fire mulige leverandører med deres første bud på et letbanetog til Odense – samt prisen for det.

Siden har de været i forhandlinger med Odense Letbane. Både omkring forskellige muligheder for at bringe prisen ned, men også for at få de fire bydere sporet ind på en ensartet kvalitet i dét, de tilbyder.

Når udbuddet bliver endelig afgjort, er det nemlig prisen, der bliver afgørende for, hvem der vinder kontrakten på at levere letbanetog til Odense. Det sker efter planen i forsommeren 2017.

Formålet med denne fremgangsmåde, som er underlagt strenge udbudsregler, er at skaffe byen de bedst mulige togvogne til den bedst mulige pris – og samtidig stille de deltagende virksomheder lige, så alle bliver behandlet retfærdigt i processen.

De fire mulige leverandører af togsæt til Odense Letbane har alle afleveret en model af en letbanevogn, som den kan komme til at se ud. Se dem herunder.

Det er vigtigt at understrege, at det endelige design af de odenseanske letbanetog først kommer på plads, når der er fundet en leverandør.

 

VIDEO: Visualiseringer af Odense Letbane - fra Tarup til Hjallese

 

De fire deltagere udbuddet – i alfabetisk rækkefølge:


undefined 

CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles s.A.)
Bliver bygget i Spanien. Kører blandt andet i Budapest, Stockholm og Bilbao.

 

undefined 

Siemens (Siemens A/S)
Bliver bygget i Tyskland. Kører blandt andet i München, Tel Aviv og Haag.

 

undefined 

Skoda (Skoda CZ)
Bliver bygget i Tjekkiet. Kører blandt andet i Prag, Riga og Bratislava.

 

undefined 

Stadler (Stadler Pankow GmbH)
Bliver bygget i Tyskland, koncernhovedsæde i Schweiz. Kører blandt andet i Bergen, London og Aarhus.

 

 

Relaterede nyheder

 • Kortvarig spærring af Albanibroen

  Kortvarig spærring af Albanibroen

  Onsdag 21. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 09.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  20. april 2021
 • Letbanen skaber nye investeringer

  Letbanen skaber nye investeringer

  Barfoed Group bygger 46 nye ungdomsboliger på Nyborgvej, der forventes klar til indflytning ved studiestart i september 2022, skriver Fyens.dk. Ejendomsselskabet har købt grunden af Odense Letbane.
  26. marts 2021
 • Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Efter mere end ét års intens indsats for at mindske konsekvenserne af covidsituationen på anlægget af Odense Letbane, har letbanens hovedentreprenør, spanske Comsa, meddelt, at åbningen ikke kan ske til september.
  16. marts 2021
 • Skoleelever tegner sig til brunsviger

  Skoleelever tegner sig til brunsviger

  Odense Letbane har modtaget mange flotte togtegninger fra skoleelever fra 0. - 3. klasse som led i sikkerhedskampagnen "Se letbanen i øjnene", som belønnes med klassisk, fynsk kage.
  12. marts 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse