Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet

Højspænding på Stadionvej: Nu bliver den stærke strøm lagt om

29. september 2015

 

Naboerne har i et stykke tid måttet leve med begrænset adgang til Stadionvej. Men i uge 40 begynder den sidste tværgående opgravning i denne omgang. Og det er stærke sager, der nu bliver flyttet rundt på…

Den store bygning på hjørnet af Højstrupvej og Richard Møller Nielsens Plads er nemlig en transformatorstation. Her omdannes elektrisk højspænding fra 60.000 til 10.000 volt, som sendes videre ud til mindre transformerstationer i byen, hvor spændingen yderligere reduceres fra 10.000 til 400 volt – så almindelige odenseanere kan bruge strømmen.

Derfor er der mange højspændingskabler i området, som ligger i en dybde på 70-120 centimeter.


Forsyningssikkerhed helt i top

De sidste 15 år er der i Danmark gjort en stor indsats for at lægge al strøm i jorden. Det skyldes hensynet til forsyningssikkerheden.

Når kablerne ligger i jorden, frem for at hænge i luften, er de ikke udsatte for risici som dårligt vejr, påkørsler og så videre. Derfor er Danmark med en forsyningssikkerhed på 99.99 procent helt i top i verden.

Sådan skulle det helst blive ved med at være – og derfor skal kablerne på Stadionvej flyttes. De må ikke ligge på langs under letbanens spor. Når først der kører et letbanetog ovenpå, kan man ikke uden videre komme ned til kablerne mere.


Leverer strøm til OUH og GASA

Transformatorstationen på hjørnet af Højstrupvej og Richard Møller Nielsens Plads, som er ét af flere hovedknudepunkter i byen, blev bygget for cirka 60 år siden – for at servicere 1960’ernes ekspanderende boligbyggeri i Bolbro.

Den forsyner 5000-8000 husstande og leverer strøm til både private og erhverv. For eksempel til OUH, Odense Stadion og GASA i Bolbro.

Selve kablerne består af en kerne af kobber eller aluminium, da det er det bedste materiale til at overføre strøm. Kernen har en kappe af hårdt plastik, så man ikke får strøm ved berøring. Altså ligesom almindelige ledninger i husholdningen, men dog anderledes robuste.

 

Relaterede nyheder

 • Kortvarig spærring af Albanibroen

  Kortvarig spærring af Albanibroen

  Onsdag 21. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 09.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  20. april 2021
 • Letbanen skaber nye investeringer

  Letbanen skaber nye investeringer

  Barfoed Group bygger 46 nye ungdomsboliger på Nyborgvej, der forventes klar til indflytning ved studiestart i september 2022, skriver Fyens.dk. Ejendomsselskabet har købt grunden af Odense Letbane.
  26. marts 2021
 • Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Efter mere end ét års intens indsats for at mindske konsekvenserne af covidsituationen på anlægget af Odense Letbane, har letbanens hovedentreprenør, spanske Comsa, meddelt, at åbningen ikke kan ske til september.
  16. marts 2021
 • Skoleelever tegner sig til brunsviger

  Skoleelever tegner sig til brunsviger

  Odense Letbane har modtaget mange flotte togtegninger fra skoleelever fra 0. - 3. klasse som led i sikkerhedskampagnen "Se letbanen i øjnene", som belønnes med klassisk, fynsk kage.
  12. marts 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse