Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Miljø

Hule træer skal fældes nu af hensyn til fredede flagermus

26. oktober 2015

 

Når det er nødvendigt at fælde træer i forbindelse med klargøringen af byen til fremtidens letbane, skal det ikke gå ud over eventuelle flagermus. Derfor skal bestemte træer fældes i perioden september-oktober, mens flagermus hverken yngler eller sover vintersøvn.

 

Træer med hule stammer er normalt ikke særligt anvendelige. Men for flagermus er hule træer det ideelle sted at bygge bolig og opfostre unger. Og da flagermus er en fredet dyreart, kan man ikke uden videre fælde træer, som er egnede til at huse flagermus. Nye træer skal sikre at letbanen er grøn


 

Det kan dog være nødvendigt. Det er det for eksempel i denne uge, hvor Odense Letbane P/S er nødsaget til at fælde i alt fire træer, som har hulheder i stammerne – og som derfor er egnede som bolig for flagermus.

 


Ikke sikkert at der er flagermus i træerne

 

Træerne er nødvendigt at fælde, fordi de ligger lige på dén linje, hvor letbanen i fremtiden skal køre. Derfor skal der i løbet af det næste års tid omlægges forsyningsledninger.

 

- Helt generelt fælder vi først træer, når vi har brug for pladsen. Men lige disse fire træer er det nødvendigt at fælde nu – i perioden september-oktober. Her er flagermusenes unger fløjet fra reden, og flagermusene sover endnu ikke vintersøvn, forklarer Karsten Leth Brisell, der er projektchef for forberedende arbejder hos Odense Letbane P/S:

 

- Det er slet ikke sikkert, at der er flagermus i de pågældende træer. Men alene det, at de er egnede som flagermusbolig, er nok til, at vi skal være påpasselige.

 


Alle træer bliver vurderet individuelt 

 

Fælles for de hule træer er, at der er andre træer i den umiddelbare nærhed, som også er egnede som bolig for flagermus på grund hulrum i stammerne. Disse træer bliver stående. Derfor vil eventuelle flagermus uden problemer kunne finde en anden bolig, inden det er tid til vintersøvn.

 

De fire træer står på Benedikts Plads, Østre Stationsvej og ved Richard Møller Nielsens Plads ved Odense Stadion, hvor der er to træer. Nye træer skal sikre at letbanen er grøn


 

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke fælder nogen træer for sjov. Alle træer langs hele letbanens rute bliver vurderet individuelt, inden vi beslutter, om det er nødvendigt at fælde eller ej, slår Karsten Leth Brisell fast.

 

Odense Letbane skal bidrage til fortællingen om det grønne Odense. Derfor er det også bestemt i lokalplanen for letbanen, at hvert vejtræ, som det er nødvendigt at fælde, skal erstattes af to nye.

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse