Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Letbane

Hvad betyder den udsatte åbning af Aarhus Letbane for Odense?

25. september 2017

 

Lørdag 23. september var det meningen, at Aarhus Letbane som den første i Danmark skulle åbne. Men fredag måtte det aarhusianske letbaneselskab meddele, at det var nødvendigt at udsætte åbningen.

 

 

Aflysningen af den store åbningsfest skyldtes, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som er sikkerhedsmyndighed, ikke kunne godkende elementer af planlægningen og dokumentationen hos Aarhus Letbane og operatøren Keolis.

 

Meldingen fra Aarhus rejser naturligvis nogle spørgsmål, som også vedrører Odense Letbane. Dem har vi stillet til Odense Letbanes administrerende direktør, Mogens Hagelskær:

 

Hvad er din umiddelbare reaktion på, at åbningen af Aarhus Letbane er blevet udsat?

 

- Jeg blev noget overrasket, da jeg fredag aften modtog beskeden. Det er meget ærgerligt for vores kollegaer i Aarhus, da de har kæmpet og alligevel er havnet i sådan en klemt situation. Men når det er sagt, så er det Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der har hovedansvaret for sikkerheden, og man er nødt til at tage deres vurdering til efterretning.

 

Hvad gør Odense Letbane for at undgå at havne i en lignende situation?

 

- I Odense er vi allerede i tæt dialog med Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen – og har været det gennem de senere år. Her har vi blandt andet tilrettelagt vores proces således, at alle godkendelser skal være på plads, inden vi tillader operatøren at gå i prøvedrift. Dette er indeholdt i vores udbudsmaterialer omkring drift og vedligeholdelse, som er blevet sendt ud i forrige uge. Derfor burde det ikke kunne ske, at vi dagen inden åbningen skal aflyse på baggrund af en manglende godkendelse.

 

 

Odense Letbane søger en operatør til letbanedrift og vedligehold

 

 

Udsættelsen af åbningen skyldes blandt andet, at operatøren Keolis ikke har leveret det, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen forventede. Hvad betyder det for selskabets mulighed for også at byde på drift og vedligeholdelse af Odense Letbane?

 

- Keolis er meget velkommen til at byde på Odense Letbane – ligesom alle andre operatører på markedet. Uanset hvilke firmaer, der bliver prækvalificeret i det igangværende udbud, vil vi naturligvis have skærpet opmærksomhed på, hvordan de vil sikre godkendelser hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

 

Hvornår tror du, at letbanen i Aarhus åbner?

 

- Aarhus Letbane er den første letbane i Danmark – det er aldrig nemt at være nummer ét. Men der er mere end 100 letbaner i drift i Europa, så Aarhus skal nok få sikkerheden på plads også. Det er, som jeg har forstået det, blot et spørgsmål om, at man skal have de sidste vigtige elementer i papirarbejdet på plads. Jeg tør ikke gætte på, præcis hvornår det sker, men også i Odense krydser vi fingre for, at det sker snarest muligt.

 

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse