Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Sporarbejde

Letbanens køreledninger er ikke farlige - men dette skal du huske

9. marts 2020

 

Letbanens køreledninger er i fuld gang med at blive sat op. Og nu begynder der at blive sat strøm til de første strækninger, så letbanetogene kan køre testkørsel. 

Det er helt trygt at bo og færdes langs letbanesporets køreledninger. Hele letbanesystemet er bygget sådan, blandt andet med behørige sikkerhedsafstande, at der ikke er nogen risiko – hverken for fodgængere og andre trafikanter eller de boliger og ejendomme, der er nabo til letbanen. 

 

De første køreledninger er sat op ved kontrolcentret

 

Alligevel er det dog på sin plads med en generel sikkerheds-advarsel:

Det er livsfarligt at røre ved en strømførende køreledning. Derfor skal man aldrig gøre noget dumt, som for eksempel at klatre op i masterne eller bruge en stige tæt på køreledningerne.

Der bliver ikke gjort opmærksom på, om der er strøm på ledningerne eller ej. Man kan heller ikke se, høre eller lugte det.

Man skal altså altid gå ud fra, at der er strøm på letbanens køreledninger. Det gælder også på tidspunkter, hvor letbanen ikke er i drift.

Derudover er der nogle særlige sikkerhedsafstande, man skal være opmærksom på, hvis man for eksempel skal udføre arbejde tæt på letbanesporet. Læs mere om det på denne side.

 

Køreledninger: Dette skal du være opmærksom på som nabo til letbanen

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Letbanen kører på 750 volt jævnstrøm. Én af egenskaberne ved jævnstrøm er, at strømmen kan springe i en såkaldt lysbue. Det gør det muligt at få stød, selvom man ikke rører selve ledningen, hvis man kommer for tæt på. Det gør også, at strømmen populært sagt kan ’bide sig fast’ i kroppen – også selvom det lykkes at rive sig fri fra selve ledningen.

Hvis man får stød fra en køreledning, kan det give kraftige forbrændinger og livsfarlige skader i kroppen. Der er flere gange sket dødsfald i Danmark, når nogen er kommet for tæt på køreledninger til tog. Det er for eksempel sket i forbindelse med, at personer i kådhed har klatret op på taget af et tog, der holdt stille.

Når alt dette er sagt, er det dog vigtigt at slå fast, at der ikke er nogen grund til at være bekymret for køreledningerne som ganske almindelig odenseaner. Der er ingen fare på færde overhovedet, hvis man ikke selv aktivt gør noget meget dumt for at komme for tæt på.

 

Følg arbejdet i Hjallese - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

 • Undersøgelse: fortæl os om din transport og vind gavekort

  Undersøgelse: fortæl os om din transport og vind gavekort

  Fortæl os om dine transportvaner og forventninger til letbanen og vær med i lodtrækningen om gavekort til butikkerne i Odense Cityforening.
  3. marts 2021
 • Informationstavlen – din guide på stationen

  Informationstavlen – din guide på stationen

  Må jeg tage min cykel med i toget? Det og meget mere giver informationstavler på letbanestationerne svaret på.
  26. februar 2021
 • Første tur med letbanen til IKEA

  Første tur med letbanen til IKEA

  I dyb frost og sne testkørte letbanen strækningen fra Hjallese til IKEA station for første gang i starten af februar. På 'line check'et' blev spor og signaler tjekket grundigt i gåtempo.
  12. februar 2021
 • Ny cykelsti på Hjallesegade

  Ny cykelsti på Hjallesegade

  Fra onsdag 4. november skal cyklister trække cyklen på fortovet langs Hjallesegade mellem Svendborgvej og jernbanen, da cykelstien skal laves færdig.
  29. oktober 2020

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse