Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Sporarbejde

Letbanens sidste skinner er støbt

29. april 2021

 

En vigtig milepæl i letbaneprojektet er nået. Onsdag 28. april lykkedes det letbanens entreprenør at støbe de allersidste skinner på letbanens godt 14 kilometer lange spor fast. Dermed er de sidste af i alt 3300 skinner nu så godt som klar til at blive taget i brug.

Støbearbejdet har været udfordret på grund af broens konstruktion. Af hensyn til broens bærevne har det været nødvendigt at armere betonen, som holder skinnerne fast. Med armering menes, at der lægges et slags stålkabinet mellem og ved siden af skinnerne, inden der hældes beton i for at sikre, at betonen ikke giver sig.

 

(Artiklen fortsætter under videoen.)

 

Den armering, som har været påkrævet på Albanibroen, har været ekstra kompleks. Broen er af ældre dato og er placeret i et vådområde, som stiller specielle krav til robustheden i konstruktioner ovenpå broen. Det er desuden vigtigt, at den kan holde mange år ud i fremtiden, så man undgår reparationer, der vil påvirke letbanens drift.

Derfor har det været nødvendigt at foretage en række beregninger og analyser af forholdene, for at kunne designe den helt rigtige løsning på armeringen. Kort efter at armeringen blev godkendt af Odense Letbanes inspektører, blev skinnerne støbt fast i beton.

 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Letbanens entreprenør opbygger jernarmering på Albanibroen. Armeringen skal sikre, at konstruktionen kan bære vægten af de 60 ton tunge tog og arbejde sammen med den underliggende brokonstruktion.

 

Dermed mangler letbaneentreprenøren blot at sætte kantsten langs sporene og montere de sidste kørestrømsmaster, hvilket også sker i denne uge, hvorefter køreledningerne bliver hængt op. Endelig skal der jord i sporet, og til slut sås der græs. Så er Albanibroen klar til testkørslerne.

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relaterede nyheder

 • Test af lys på letbanens stationer

  Test af lys på letbanens stationer

  Foreløbigt henlægger letbanens stationerne i mørke. Dog var der forleden test af lyssætningen på den kommende Parkering Odense Syd-station, så lyset kunne ses i praksis og lyskilderne kunne finjusteres.
  12. maj 2021
 • Sikkerhed for letbanens naboer

  Sikkerhed for letbanens naboer

  Når du som nabo skal pudse vinduer, rense tagrender eller flytte – så er det vigtigt, at du ikke kommer for tæt på letbanens kørestrøm eller opholder dig i letbanens spor.
  14. maj 2021
 • Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Letbanens anlægsarbejde fortsætter hele foråret og vil frem mod sommerferien nå et (tæt på) færdigt niveau. Få et overblik overblik over det resterende letbanearbejde i dit lokalområde.
  23. april 2021
 • Kortvarige spærringer af Albanibroen (opdateret 23. april)

  Kortvarige spærringer af Albanibroen (opdateret 23. april)

  Mandag 26. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 10.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  21. april 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse