Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Sporarbejde

Letbanens skinner bliver slebet i store dele af byen

16. februar 2021

 

Til og med lørdag 20. februar skal letbaneskinnerne slibes i store dele af byen. Det drejer sig om strækningen fra Vestre Stationsvej til Albanigade samt den sydlige del af byen blandt andet ved IKEA og på Hjallesegade.

Der, hvor letbanesporet passerer indkørsler, vil man kunne opleve en kortvarig spærring, når maskinen kører forbi. Dette drejer sig om cirka 30 minutter.

Letbanens skinner skal slibes, så de er klar til, at letbanen skal køre testkørsel. Formålet med slibningen er at fjerne eventuelt skidt, beton og rust hvor letbanetogets hjul skal røre skinnerne. Det er vigtigt, for at togets hjul har elektrisk forbindelse til skinnerne, og for at toget ikke larmer, når det kører på skinnerne.

 

Fra 18 meter til 14 kilometer: Sådan svejser vi med termit 

 

Skinnerne fungerer som såkaldt ’nulledning’ i strømforsyning til toget. Man får dog ikke stød ved at røre ved en nulledning. Så man skal altså ikke være bange for at røre ved letbanens skinner.

Det lille tog, der sliber skinnerne, kører med 1-2 km/t under slibearbejdet. Slibemaskinen har en række runde slibesten der hver især sliber et bestemt område af skinnens profil, så letbanetogenes hjul kommer til at have optimal kontakt med skinnerne, uden at de støder på ujævnheder der kan give støj.

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig letbanens nyhedsbrev her

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse