Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Togsæt

Leverancer af letbanetog og indledende test er gået godt

15. maj 2020

 

Torsdag 14. maj kom det niende letbanetog af i alt 16 til Odense. Og flere af dem har allerede været ude at køre på sporet langs Hestehaven i Hjallese.

Hen over de seneste fire uger har togleverandøren Stadler kørt testkørsler på strækningen. Lige nu er der en pause i tog-testen på sporet, men senere bliver testkørslerne genoptaget.

 

VIDEO: Hvordan vil du bruge letbanen i Odense?

 

- De indledende test er gået godt. Testkørslerne er langt fra færdige, men indtil videre har togsæt nummer 02, 03, 04 og 06 været ude at køre. Og vi har faktisk været oppe at køre tophastigheden 70 km/t, siger Thomas Gram Rasmussen, der er projektchef med ansvar for togsæt hos Odense Letbane.

 

Letbanetoget bliver testet på sporet i Hjallese

 

Det er togenes forskellige systemer, som indtil videre er blevet testet. Formålet er blandt andet at få lavet de nødvendige justeringer af teknik og software, så letbanetogene fra Stadler spiller optimalt sammen med infrastrukturen.

- Det er helt normalt, at man finder et eller andet, der skal justeres. Det er netop derfor, man tester – for at optimere toget til banen, forklarer Thomas Gram Rasmussen og fortsætter:

- Overordnet er funktionerne de samme, men der er aldrig to baner, der er helt ens. Vores letbane er for eksempel bygget af spanske COMSA, mens banen i Aarhus er bygget af italienske AnsaldoSTS. Så selvom der er skinner, køreledninger og sporskifter begge steder, og der generelt er mange ens standarder, som følges, kan der være forskelle i leverandører og individuelle valg.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

VIDEO: Letbanetoget bliver testkørt for første gang

 

De fem togsæt, der indtil nu har været ude at køre, har alle kørt tomme. Så vejer letbanetoget med testpersonale godt 40 ton. Senere skal der køres testkørsel med vægt, for eksempel sandsække eller vandtanke. Det skal simulere, at toget er fyldt med passagerer – og så kan det veje op mod 60 ton.

Som sagt er der nu ankommet ni togsæt til Odense. Det næste togsæt forventes at blive leveret fra Stadlers anlæg i Berlin om to uger. Og det sidste skal efter planen være i Odense ved udgangen af august.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

 • Kortvarig spærring af Albanibroen

  Kortvarig spærring af Albanibroen

  Onsdag 21. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 09.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  20. april 2021
 • Første tur med letbanen til IKEA

  Første tur med letbanen til IKEA

  I dyb frost og sne testkørte letbanen strækningen fra Hjallese til IKEA station for første gang i starten af februar. På 'line check'et' blev spor og signaler tjekket grundigt i gåtempo.
  12. februar 2021
 • Letbanen skaber nye investeringer

  Letbanen skaber nye investeringer

  Barfoed Group bygger 46 nye ungdomsboliger på Nyborgvej, der forventes klar til indflytning ved studiestart i september 2022, skriver Fyens.dk. Ejendomsselskabet har købt grunden af Odense Letbane.
  26. marts 2021
 • Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Odense Letbane åbner ved årsskiftet

  Efter mere end ét års intens indsats for at mindske konsekvenserne af covidsituationen på anlægget af Odense Letbane, har letbanens hovedentreprenør, spanske Comsa, meddelt, at åbningen ikke kan ske til september.
  16. marts 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse