Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Togsæt

Leverancer af letbanetog og indledende test er gået godt

15. maj 2020

 

Torsdag 14. maj kom det niende letbanetog af i alt 16 til Odense. Og flere af dem har allerede været ude at køre på sporet langs Hestehaven i Hjallese.

Hen over de seneste fire uger har togleverandøren Stadler kørt testkørsler på strækningen. Lige nu er der en pause i tog-testen på sporet, men senere bliver testkørslerne genoptaget.

 

VIDEO: Hvordan vil du bruge letbanen i Odense?

 

- De indledende test er gået godt. Testkørslerne er langt fra færdige, men indtil videre har togsæt nummer 02, 03, 04 og 06 været ude at køre. Og vi har faktisk været oppe at køre tophastigheden 70 km/t, siger Thomas Gram Rasmussen, der er projektchef med ansvar for togsæt hos Odense Letbane.

 

Letbanetoget bliver testet på sporet i Hjallese

 

Det er togenes forskellige systemer, som indtil videre er blevet testet. Formålet er blandt andet at få lavet de nødvendige justeringer af teknik og software, så letbanetogene fra Stadler spiller optimalt sammen med infrastrukturen.

- Det er helt normalt, at man finder et eller andet, der skal justeres. Det er netop derfor, man tester – for at optimere toget til banen, forklarer Thomas Gram Rasmussen og fortsætter:

- Overordnet er funktionerne de samme, men der er aldrig to baner, der er helt ens. Vores letbane er for eksempel bygget af spanske COMSA, mens banen i Aarhus er bygget af italienske AnsaldoSTS. Så selvom der er skinner, køreledninger og sporskifter begge steder, og der generelt er mange ens standarder, som følges, kan der være forskelle i leverandører og individuelle valg.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

VIDEO: Letbanetoget bliver testkørt for første gang

 

De fem togsæt, der indtil nu har været ude at køre, har alle kørt tomme. Så vejer letbanetoget med testpersonale godt 40 ton. Senere skal der køres testkørsel med vægt, for eksempel sandsække eller vandtanke. Det skal simulere, at toget er fyldt med passagerer – og så kan det veje op mod 60 ton.

Som sagt er der nu ankommet ni togsæt til Odense. Det næste togsæt forventes at blive leveret fra Stadlers anlæg i Berlin om to uger. Og det sidste skal efter planen være i Odense ved udgangen af august.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse