Nabo til vejarbejdet
Drift

Mini-traktor skal rangere letbanetog rundt på kontrolcentret

23. marts 2020

 

Det ligner umiddelbart bare en stor, gul kasse på størrelse med to læssede europaller. Men kigger man lidt nærmere, er den udstyret med orange og røde blinklys.

For det er faktisk en traktor. Eller nærmere betegnet en ’rangertraktor’.

 

Brandmænd på øvelse: Løfter et tog med super-donkraft

 

Lidt ligesom man kender det med fly i lufthavnen, er det nogle gange nødvendigt at bugsere et togsæt rundt på letbanens kontrolcenter i Hjallese, uden at der nødvendigvis sidder en letbanefører i toget. Det hedder rangering, og her kommer rangertraktoren i brug.

Det har blandt andet været nødvendigt, da de første letbanetog kom til Odense. På det tidspunkt var der ikke strøm på anlægget – og så er det kun den lille traktor, der kan flytte togsættene.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Rangertraktoren kører på gummihjul på almindeligt underlag. Her har den en tophastighed på fem kilometer i timen, så operatøren går ved siden af og styrer med styrearm, lidt a la en pølsevogn.

Traktoren bliver kørt hen over skinnerne, hvor den bliver sænket ned på særlige skinnehjul, så den kan køre på letbanesporet. Når man trækker et tog, foregår det med en fjernkontrol – med op til to kilometer i timen.

Odense Letbane har som en del af entreprisen på sporarbejdet fået leveret en rangertraktor af mærket Zephyr Crab. Den er batteridrevet og kan trække op til 300 ton.

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×