Drift

Nu begynder test efter fuld køreplan

20. marts 2022

Letbanens testforløb er for alvor på vej ind i den afsluttende fase.

I løbet af den kommende uge (uge 12) bliver testkørslerne yderligere intensiveret, når letbanens entreprenør, COMSA, indleder den såkaldte SODT (System Operations Demonstration Test), hvor der over en periode på op til fire uger vil blive kørt efter fuld køreplan.

”SODT er en stresstest, som har til formål at afprøve det samlede system – og tjekke, at det hele virker, som det skal i en situation svarende til normal drift,” forklarer Søren Thrane, Transition Manager ved Odense Letbane.

Testen indebærer, at togene kører fra klokken fem morgen til midnat på de fleste dage. I dagtimerne vil der være 7,5 minut mellem hvert tog – hvilket indebærer, at 13 ud af letbanens 16 togsæt er på skinnerne samtidig.

”Det bliver første gang, at vi over længere forløb skal se hele letbanesystemet blive testet i praksis. Togene skal følge køreplanen, lyskrydsene skal fungere, kommunikationen til kontrolcentret bliver testet, og det samlede system skal kunne klare strømbelastningen, når der er skruet helt op for driften,” forklarer Søren Thrane.

Alle tog kommer til at stoppe ved stationerne – cirka 20 sekunder pr. stop – og dørene vil gå op og i. Helt som under normal drift, blot uden passagerer.

”Jeg vil gerne understrege, at selv om toget stopper ved stationen, og selv om dørene åbnes, så er det ikke tilladt at stige ind i toget. Det ER en test, og det er vigtigt, at letbaneførerne kan afvikle kørslerne med så få forstyrrelser som muligt,” siger Søren Thrane.

Alle letbaneførerne er helt nyuddannede – også for dem er SODT’en en vigtig test forud for senere kørsel med passager.

Når SODT’en (forhåbentlig) er vel overstået i løbet af april, bliver det letbanens operatør, Keolis, som tager over og herefter skal afvikle prøvekørsel i ugerne frem mod endelig driftsstart.

Letbanen ventes af åbne i sidst i maj.

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse