Byudvikling

Byforening Odense: Venligere stemning i byen

20. januar 2022

 

Letbanen er primært letbanen et kollektivt transportsystem for passagerer på strækningen mellem Hjallese og Tarup. Men for den mere æstetisk og arkitektonisk interesserede bidrager letbanen samtidig til en helt anden og venligere stemning i byrummet. Det mener Jarl Abrahamsen, der er arkitekt og bestyrelsesmedlem i Byforening Odense:

- I og med, man har valgt at bruge rigtigt mange penge på en letbane, så har man også valgt at byforskønne og byfortætte langs letbanens tracé. Der vil ske en transformation af byrummene, som bliver mere fredeliggjorte.

- Der vil være knap så mange biler. Og det er netop meningen. Det bliver et roligere og et grønnere miljø at være i.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Jarl Abrahamsen, arkitekt og bestyrelsesmedlem i Byforening Odense fortæller om letbanens arkitektoniske betydning.


Jarl Abrahamsen bruger Middelfartvej som eksempel. Her ligger nu en letbanestation midt imellem Christmas Møller Nielsens Vej og Stadionvej. Selvom der er ikke er sket de store forandringer med bygningsmassen rundt om letbanen, så er byrummet ændret markant:

- Fra at være en gennemkørselsvej er Middelfartvej blevet mere parkagtig. Ikke en park, man ligger og soler sig i, men visuelt er det blevet et meget mere venligt og grønt byrum. Og sådan er det med letbaner modsat biler – de kan køre på en græsklædt overflade, og det giver et andet indtryk i byen, siger Jarl Abrahamsen.

Læs mere om Byen & Banen


I det hele taget giver letbanen en anden puls til byen, fordi den på den ene side giver mere fredelige byrum, men samtidig også skaber en anden form for puls og dynamik. Det er særligt markant ved letbanestationerne i centrum, for eksempel på den tidligere Thomas B. Thriges Gade.

- Det vil give en anden puls og rytme f.eks. i krydset ved Overgade og Vestergade (Albani Torv, red.). Der er meget mere stille, end da Thomas B. Thriges Gade var fyldt med biler, men der er lige så mange mennesker, og visuelt er der lige så meget liv.

- Stationen vil langsomt blive fyldt op med mennesker. Så kommer der et tog, og så er de pludselig væk igen, men der kommer nogle nye ud og spreder sig i byen. Og langsomt vil stationen blive fyldt op igen. Det bliver spændende at opleve den puls, slutter Jarl Abrahamsen.

Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse