Nabo til vejarbejdet
Udbud

Odense Letbane søger en operatør til letbanedrift og vedligehold

21. september 2017

 

Odense Letbane P/S har nu indledt jagten på den operatør, der skal drive den kommende letbane. Udbuddet bliver afgjort i anden halvdel af 2018, hvor vinderen får ansvaret for drift og vedligeholdelse af letbanen i op til 15 år.

 

 

Letbanens anlægsarbejde er for alvor begyndt i byens gader, og der er udpeget leverandører af både sporsystemet og de kommende letbanevogne. Nu mangler blot den sidste store brik, inden det samlede puslespil kan gå op: Udbuddet af drift og vedligeholdelse af letbanen, når den står færdig.

 

Derfor har Odense Letbane P/S nu indledt den omfattende udbudsproces, som skal ende med en kontrakt på driften og vedligehold af letbanen i op til 15 år.

 

Udbuddet indledes med den såkaldte prækvalifikation. De mulige operatører, som gerne vil byde på opgaven, skal melde deres interesse senest 23. oktober 2017. Herefter vil et antal blive prækvalificeret til at deltage i selve udbuddet.

 

 

Hvordan foregår udbuddet af letbanen?

 

 

Operatør-udbuddet følger en fast procedure, der er underlagt strenge EU-regler. Det forventes, at der bliver skrevet en endelig kontrakt med udbudsvinderen i anden halvdel af 2018.

 

- Det er vigtigt, at vi får operatøren på plads i god tid, inden letbanen skal åbne i slutningen af 2020. Det skal sikre en smidig og flydende overgang mellem anlægsarbejdet og selve driften, ligesom det skal give operatøren mulighed for at få sikkerheden omkring letbanen og alle godkendelser på plads i ordentlig tid inden åbningen, siger Mogens Hagelskær, der er administrerende direktør for Odense Letbane P/S:

 

- Vi har forberedt dette store udbud gennem en længere periode. Dels har vi udarbejdet et grundigt udbudsmateriale, og dels har vi brugt tid på at stikke en finger i jorden og undersøge markedet for mulige operatører af en letbane i Odense. Så selvom vi selvfølgelig er spændte, ser jeg frem til det kommende års forhandlinger med ro i maven.

 

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

 

Den kommende operatør vil være ansvarlig for sikkerheden på letbanen og skal samtidig bistå i den testfase, der ligger umiddelbart op til åbningen af Odense Letbane. Det er også operatøren, der skal uddanne letbanens personale, herunder ikke mindst et antal letbaneførere.

 

Efter åbningen bliver det operatørens ansvar at styre drift og vedligeholdelse samt rengøring af letbanens materiel og infrastruktur. De 16 letbanevogne forventes at køre i alt cirka 1,17 millioner kilometer per år fordelt på cirka 73.500 køretøjstimer. Derudover skal operatøren sikre trafikinformation til passagererne gennem infoskærme og udkald på stationerne og i letbanetogene.

 

Den kommende operatør skal desuden arbejde tæt sammen med FynBus, der som trafikselskab skal fastsætte taksten og stå for billettering i et ensartet billetsystem, så der bliver sammenhæng mellem byens busser og letbanen.

 

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×