Nabo til vejarbejdet
Mennesker

På letbanetur med blinde passagerer

4. juli 2017

 

Siden april har Odense Letbane arrangeret guidede cykelture langs de kommende spor for folk, der er nysgerrige på arbejdet og fremtiden med letbanen.

 

En tur, der blev kørt om aftenen sidst i juni, var dog noget ganske særligt. Her kunne deltagerne nemlig – bogstaveligt talt – ikke se, hvad hele projektet går ud på. De var nemlig blinde.

”Tandemklub Fyn” fra Dansk Blindesamfund havde bedt om en rundvisning langs de 14,5 kilometer letbanespor. Klubben mødes en gang om ugen det meste af året for at cykle en tur, hvor blinde kører sammen med en ”pilot”.

 

Guidet cykeltur: Kom ud at rulle med letbanen

 

Keld Nielsen er både formand for tandemklubben og for Dansk Blindesamfund på Fyn. Han var med på turen på bagsædet af en tandemcykel.

- Vores klub holder til på Tingvallavej i Tarup, hvorfra vi af og til kører ind til byen, for eksempel ned til Odense Å. Og så var det jo oplagt at prøve at køre langs letbanen, der også har endestation ved Tarup Centret, forklarer Keld Nielsen og fortsætter:

- Hvis man kender byen, så ved man, hvad man møder på cyklen. Vi bruger selvfølgelig lyttesansen meget, når vi er ude at køre, og vi får meldinger fra piloten om, hvordan der ser ud, og hvad man kører forbi. Derudover kan vi fornemme terrænet med bakker og sving.

Keld Nielsen bor ikke selv i nærheden af den kommende letbanerute. Alligevel kan han sagtens forestille sig at bruge letbanen, når den står færdig. Han er også med i Odense Letbanes tilgængelighedsgruppe – som skal være med til at sikre, at letbanen bliver let at bruge for alle, herunder blinde og svagtseende.

 

Odense Letbane skal være for alle

 

Hvad kan så bruge sådan en guidet cykeltur til – som blind?

 – Ved hvert enkelt stop fik vi en forklaring på, hvad der var i nærheden. Samtidig fik vi en fornemmelse af, hvordan letbanestoppene ligger, samt om det er i den ene eller anden side eller på midten af vejen. Det har stor betydning for, hvordan man senere skal finde rundt, siger Keld Nielsen.

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

Med på turen var også Søren Balle Christiansen, der er strækningsansvarlig hos Odense Letbane. Han har en baggrund som lærer og kender derfor til at undervise forskellige målgrupper. Alligevel var det for ham en ny oplevelse at guide blinde rundt i den odenseanske trafik.

- Jeg synes, det var en fantastisk tur. Blandt andet fordi jeg oplevede, hvor frygtløst og ubekymret deltagerne turde bevæge sig gennem byens udfordringer. De lod sig på intet tidspunkt hæmme, siger Søren Balle Christiansen.

- Deltagerne lyttede mest, men havde også enkelte gange spørgsmål til forandringerne i byen. For eksempel hvordan man kan cykle rundt om byggepladsen ved Nyt OUH.

Odense Letbane fortsætter de populære cykelture hen over sommeren og efteråret. Der er stadig få pladser tilbage på enkelte af turene, som du kan tilmelde dig på odenseletbane.dk/cykelture

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×