Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Letbane

Status på letbanen: Fuld kraft frem i 2017

24. januar 2017

 

Forude venter et spændende år, hvor mange elementer forventes at falde på plads for letbaneprojektet – og hvor odenseanerne begynder at kunne se, hvordan letbanen vil sætte sit fysiske præg på byen.

 

Det sker, når de store kontrakter på sporarbejde og togsæt bliver indgået i løbet af 2017, samtidig med at anlægsarbejdet går i gang ude i gaderne.

 

Siden 2015 og gennem hele 2016 har forsyningsselskaberne været i gang med at flytte rør og kabler under letbanens kommende linjeføring.

 

Samtidig har Odense Letbane selv udført flere stykker forberedende arbejde. Det gælder blandt andet forstærkning af Albanibroen og jernbanebroen på Middelfartvej, mens tre stitunneler under den trafikerede Ørbækvej er blevet bygget om og forlænget.

 

 

Klar til at bygge letbanen: 2016 i ord og billeder

 

 

Det har banet vej for, at selve anlægsarbejdet, også kaldet ”Civil Works”, efter planen kan gå i gang til sommer. Dermed begynder odenseanerne for alvor at kunne se, hvordan vejbaner, fortove, cykelstier og nye pladsdannelser kommer til at dele byrummet med letbanen.

 

Anlægsarbejdet er delt op i syv mindre udbud, der dækker syv forskellige strækninger gennem byen. I alt 10 danske entreprenør-virksomheder er blevet udvalgt til at deltage i de syv udbud, som bliver afgjort løbende fra foråret 2017 og frem til 2018.

 

Anlægsarbejdet bringer letbaneprojektet op i et nyt gear. For efterhånden som arbejdet med at anlægge nye vejbaner, cykelstier og fortove bliver afsluttet, går den kommende leverandør af det såkaldte transportsystem i gang med at anlægge skinner, køreledninger, stationer og andre tekniske installationer. Det sker sandsynligvis fra udgangen af 2017.

 

 

VIDEO: Året der gik hos letbanen

 

 

Lige nu forhandler Odense Letbane med tre forskellige leverandører af transportsystemet. Det drejer sig om italienske Ansaldo STS, Comsa fra Spanien og tyske Siemens i samarbejde med Aarsleff Rail. Forventningen er, at der kan skrives kontrakt med én af byderne i første halvdel af 2017.

 

Det samme gælder for de i alt 14 togsæt, som skal indkøbes til Odense. Aktuelt er der fire leverandører i spil, nemlig CAF fra Spanien, Siemens fra Tyskland, Skoda fra Tjekkiet og Stadler Pankow, som holder til i Berlin.

 

Nogle af de mulige leverandører af transportsystem og togsæt tilbyder desuden at løse den samlede opgave i et konsortium. Det gælder Ansaldo STS, som er gået sammen med Stadler Pankow om at byde på en kombineret løsning af begge udbud, ligesom Siemens også byder på både transportsystem og vogne i én samlet løsning.

 

Selve driften og vedligeholdelsen af Odense Letbane bliver udbudt i løbet af 2017, og der forventes at blive skrevet en kontrakt med letbanens kommende driftsoperatør i 2018.

 

 

Følg med i letbaneprojektet - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

Relaterede nyheder

 • Kortvarig spærring af Albanibroen

  Kortvarig spærring af Albanibroen

  Onsdag 21. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 09.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  20. april 2021
 • Vær ekstra opmærksom, når letbanen kører

  Vær ekstra opmærksom, når letbanen kører

  VIDEO: Letbanen intensiverer testkørslen i den sydlige del af Odense, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når du færdes i trafikken.
  16. februar 2021
 • Letbanen skaber nye investeringer

  Letbanen skaber nye investeringer

  Barfoed Group bygger 46 nye ungdomsboliger på Nyborgvej, der forventes klar til indflytning ved studiestart i september 2022, skriver Fyens.dk. Ejendomsselskabet har købt grunden af Odense Letbane.
  26. marts 2021
 • Gigantisk byggevejledning beskriver letbanen i mindste detalje

  Gigantisk byggevejledning beskriver letbanen i mindste detalje

  Som et kæmpe LEGO-byggesæt har letbanebyggeriet en gigantisk byggevejledning, der består af over 500.000 digitale filer.
  29. januar 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse