Om Odense Letbane
Nabo til vejarbejdet
Letbane

Temaet er bestemt – nu skal du sætte navn på letbanetogene

15. september 2018

 

’At rejse er at leve’ bliver det overordnede tema for navnene til de 16 letbanetog i Odense. Nu er det op til letbanens kommende kunder at fortolke udtrykket og komme med gode, konkrete navneforslag inden for temaet – som ganske vist er inspireret af H.C. Andersen, men som ifølge dommerne skal forstås frit.

 

I alt 1437 forskellige forslag er kommet ind, men kun ét overordnet tema for navnene til de 16 letbanetog i Odense er blevet valgt ud. Hen over de kommende to uger bliver temaet foldet ud, når alle igen bliver inviteret til at komme med input. Denne gang til konkrete navneforslag til letbanetogene.

 

- Hvis vi får lige så mange forslag til tognavne, som vi har fået forslag til det overordnede tema, vil jeg være meget tilfreds. Også selvom vi så bliver sat på endnu en hård opgave i udvælgelsen, siger Peter Rahbæk Juel.

 

Ud over at være borgmester i Odense er han formand for den dommerkomité, som skal kigge alle de kommende navneforslag igennem og udvælge en liste, som til sidst bliver lagt ud til folkeafstemning.

 

 

3D-animation: Kom med ind i Odenses letbanetog

 

 

Det er også de fem dommere, der har kigget de 1437 temaforslag igennem og udvalgt et enkelt, som skal sætte retningen for letbanetogenes navne.

 

Valget er faldet på ’At rejse er at leve’.

 

- Odense er på en rejse ind i fremtiden. Byen udvikler sig fra at være en stor dansk by til at være en dansk storby. En moderne og grøn by, som byder på oplevelser, muligheder for at drømme stort og gode boliger både i bymidten og rundt om byen. Kort sagt en by, som er attraktiv at leve i, forklarer Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

 

- Letbanen spiller en central rolle i denne udvikling. Derfor skal de 16 letbanetog navngives med afsæt i udtrykket ’At rejse er at leve’. Det hænger også rigtig fint sammen med, at Odense jo er en uddannelsesby, hvor mange tusinde hvert år påbegynder en personlig rejse ud i at realisere evner og talenter. Og der binder letbanen i høj grad universitetet sammen med resten af byen.

 

 

Her kan du indsende dit navneforslag

 

 

Som mange nok vil vide, var udtrykket også et motto for Odenses store eventyrdigter. Han elskede også at rejse og opleve. H.C. Andersen betragtede rejsen som en måde at styrke sin dannelse og viden på. Han så dog også rejsen og bevægelsen som et vilkår for at leve og udfolde sig som menneske i en moderne tid.

 

- Selvom temaet er inspireret af H.C. Andersen, skal det fortolkes frit og åbent. Derfor vil vi gerne have forslag, hvor man bruger sætningen ’At rejse er…’ og fuldender den med et nyt ord. Måske tænker man på forskellige rejser i livet eller verden eller på byens udvikling. Der er frit slag for fortolkning, slår Peter Rahbæk Juel fast.

 

Hvis man har et konkret navneforslag, som på en måde – måske endda ny og overraskende – fuldender sætningen ’At rejse er…’, kan man foreslå det på hjemmesiden mit-letbanetog.dk. Det skal man gøre senest søndag 30. september.

 

 

Se billederne: Letbanen bliver Odenses egen

 

 

Dommerne afgør, hvilke forslag, der er inden for temaet, og udvælger en liste, som bliver sat til folkeafstemning i tredje og sidste fase af navngivningen. Måske bliver et godt forslag omskrevet let, så det også kan blive til et godt tognavn.

 

Blandt de navneforslag, som dommerne vælger ud til afstemning, bliver der trukket lod om et gavekort på 1000 kroner til Storms Pakhus.

 

Dommerkomiteen består af: Peter Rahbæk Juel (formand), borgmester i Odense. Jane Jegind, by- og kulturrådmand i Odense. Anker Boye, tidligere borgmester i Odense. Gitte Andersen, arkitekt og bestyrelsesmedlem i Odense Letbane P/, samt Daniel Gjøde, kreativt hoved og partner i Stupid Studio.

 

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

 • Kortvarig spærring af Albanibroen

  Kortvarig spærring af Albanibroen

  Onsdag 21. april bliver vejbanerne på Albanibroen kortvarigt spærret mellem klokken 09.00 og klokken 12.00, da letbanens entreprenør skal montere ophæng til kørestrømsmaster.
  20. april 2021
 • Vær ekstra opmærksom, når letbanen kører

  Vær ekstra opmærksom, når letbanen kører

  VIDEO: Letbanen intensiverer testkørslen i den sydlige del af Odense, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når du færdes i trafikken.
  16. februar 2021
 • Letbanen skaber nye investeringer

  Letbanen skaber nye investeringer

  Barfoed Group bygger 46 nye ungdomsboliger på Nyborgvej, der forventes klar til indflytning ved studiestart i september 2022, skriver Fyens.dk. Ejendomsselskabet har købt grunden af Odense Letbane.
  26. marts 2021
 • Gigantisk byggevejledning beskriver letbanen i mindste detalje

  Gigantisk byggevejledning beskriver letbanen i mindste detalje

  Som et kæmpe LEGO-byggesæt har letbanebyggeriet en gigantisk byggevejledning, der består af over 500.000 digitale filer.
  29. januar 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse