Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Anlægsarbejde

Tungt værktøj: Boremaskine med kræfter som 1000 Golf GTI'er

13. september 2017

 

Arbejdet med Langesøsti-tunnelen under Rismarksvej har nu stået på et par måneder. Men hvad bliver der egentlig lavet? Hvor langt er projektet nået? Og hvornår er det færdigt?

 

 

Claus Nielsen, Odense Letbanes projektleder, svarer på spørgsmål om det aktuelle tunnelarbejde, hvor blandt andet en enorm boremaskine har været i brug.

 

Hvad er det, der bliver lavet på tunnelen?

 

- Det arbejde, der foregår, er et samarbejde mellem Odense Kommune og Odense Letbane. Kommunen omisolerer tunnelen, og Odense Letbane sørger for at forstærke broen, så den kan bære den kommende letbane.

 

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

 

Hvordan bliver tunnelen forstærket?

 

- I praksis bygger vi en ny tunnel uden på den gamle. Til at forstærke tunnelen har vi blandt andet brugt en helt særlig boremaskine med en boremotor, der er mere end 1000 gange så kraftig som motoren på en VW Golf GTI. Den store maskine blev brugt til at bore 23 armerede betonpæle ned i jorden. Betonpælene er hver især cirka 10 meter lange og holder sammen på selve byggeriet.

 

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

undefined

Arbejdet på Langesøsti-tunnelen skrider frem. Den store boremaskine har gjort sin del, og tunnelen forventes at stå færdig i oktober. Foto: Kennett Krebs

 

 

Hvordan skrider arbejdet frem?

 

- Vi har haft lidt udfordringer på grund af en utæt vandledning samt nogle el-ledninger, der lå på kryds og tværs under overfladen – noget som vi ikke kunne vide på forhånd. Derfor er arbejdet blevet en anelse forsinket, men entreprenøren arbejder på højtryk for at indhente det forsømte.

 

Hvornår er tunnelarbejdet færdigt?

 

- Selve arbejdet med at forstærke broen er afsluttet, så nu er vi ved at støbe nye dæk, som skal tørre og hærde. Denne proces er meget afhængig af vejret, så vi satser på, at det ikke regner for meget. Derefter bliver vejen reetableret og asfalteret. Til slut laver entreprenøren den sidste finish – for eksempel skal der sættes nyt rækværk op. Men det er ikke noget, der kommer til at påvirke hverken trafikanter eller naboer. Efter planen er arbejdet med tunnelen færdigt i slutningen af oktober 2017.

 

 

Arkil skal anlægge byrum rundt om letbanen på Rismarksvej

 

  

FAKTA OM BOREMASKINEN

 

Der er boret 23 betonpæle ned i jorden for at forstærke tunnelen – hver pæl har en diameter på 1,20 meter og en længde på 10 meter.

 

Der er anvendt cirka 280 kubikmeter beton og cirka 10 ton stål til at støbe betonpælene.

 

Boremaskinen, der er brugt til opgaven, er en Bauer BG36H, som vejer cirka 112 ton.

 

Maskinens motor har et drejningsmoment på 367.000 Nm (Newtonmeter) – til sammenligning har en VW Golf GTI et drejningsmoment på 350 Nm.

 

 

 

Følg arbejdet på Rismarksvej - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

undefined

 

 

 

Relaterede nyheder

 • Sikkerhed for letbanens naboer

  Sikkerhed for letbanens naboer

  Når du som nabo skal pudse vinduer, rense tagrender eller flytte – så er det vigtigt, at du ikke kommer for tæt på letbanens kørestrøm eller opholder dig i letbanens spor.
  14. maj 2021
 • Snart pibler græsset i 10 kilometer letbanespor

  Snart pibler græsset i 10 kilometer letbanespor

  Letbaneprojektet er nu så langt, at den sidste grønne finish kan udføres. Letbaneentreprenøren er nemlig gået i gang med at så græs i sporene på et areal, der svarer til 10 fodboldbaner.
  7. maj 2021
 • Test af lys på letbanens stationer

  Test af lys på letbanens stationer

  Foreløbigt henlægger letbanens stationerne i mørke. Dog var der forleden test af lyssætningen på den kommende Parkering Odense Syd-station, så lyset kunne ses i praksis og lyskilderne kunne finjusteres.
  12. maj 2021
 • Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Letbanens anlægsarbejde fortsætter hele foråret og vil frem mod sommerferien nå et (tæt på) færdigt niveau. Få et overblik overblik over det resterende letbanearbejde i dit lokalområde.
  23. april 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse