Nabo til vejarbejdet
Anlægsarbejde

Ved Bilka kan du nu se hvor letbanesporet skal ligge

15. februar 2018

 

De første såkaldte ’bordursten’ er netop blevet lagt ved Bilkas P-plads langs Ørbækvej og Niels Bohrs Alle.

 

Bordurstenene kan betragtes som letbanens ’kantsten’. De store granitblokke bliver lagt langs begge sider af Odense Letbanes spor, hvor de fungerer som en del af sikkerheden omkring letbanen.

 

Deres primære formål er at afgrænse letbanen fra den øvrige trafik. Samtidig skal de give letbaneføreren bedre mulighed for at vurdere, om der befinder sig personer eller køretøjer på sporet.

 

 

Zoom helt tæt på: Sådan kommer letbanen til at se ud i dit nabolag

 

 

Som udgangspunkt kommer stenene til at stikke 10 centimeter op i forhold til den omkringliggende belægning, når de nye vejforløb er anlagt.

 

Ved de store parkeringspladser, for eksempel ved Bilka og Rosengårdcentret, vil bordurstenene dog komme til hæve sig 15 centimeter – for at forhindre folk i ved en fejl at komme til at parkere på letbanesporet.

 

 

(Atiklen fortsætter under billedet)

 

undefined

Hver granitblok vejer næsten et kvart ton. Her ligger altså to tons bordurssten.

 

 

Det er den inderste række bordursten, som skal markere grænsen mellem letbanen og Bilkas P-plads, der nu er lagt langs Ørbækvej og Niels Bohrs Alle. Bordurstenene på den modsatte side af letbanesporet kommer til at ligge parallelt cirka 8 meter længere ude langs vejenes kørebaner.

 

Hvis man kommer forbi den nye kantstensætning, vil man se, at den et sted langs Niels Bohrs Alle slår et lille 'knæk'. Det skyldes, at den kommende letbanestation skal ligge netop hér – og derfor kræver det en lille smule mere bredde end de 8 meter, der ellers følger letbanesporet.

 

 

Sådan kommer letbanen til at køre

 

 

Der skal bruges mange bordursten til det samlede letbaneprojekt. Rigtig mange…

 

Stenene til Odense Letbane er 1 meter lange og måler 30 centimeter i både højden og bredden. Hver granitsten vejer cirka 243 kilo, altså næsten et kvart ton.

 

Med bordursten på begge sider af det meste af sporet skal der lægges i alt 22 kilometer kantsten. Der skal altså bruges cirka 5500 ton granit på hele strækningen gennem Odense.

 

 

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse

Nyheder
×