Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Sporarbejde

Det første tog på letbanesporet er en slibemaskine

27. marts 2020

 

For nyligt kørte det første tog ved egen kraft på letbaneskinnerne i Hjallese. Det var dog ikke et letbanetog.

Hvis man så det, ved man nok, at det var en stor slibemaskine, der var i brug. Lyden og gnisterne overlader ikke meget til fantasien.

 

Fra 18 meter til 14 kilometer lang skinne: Sådan svejser vi med termit

 

Skinnerne til letbanen skal slibes, inden de første letbanetog bliver lukket ud på dem. Og nu er den første strækning langs Hestehaven og nord for kontrolcenteret altså gjort klar. Det er på denne strækning, at letbanetogene og systemet skal testes i første omgang.

Formålet med slibningen er at fjerne eventuelt skidt og beton fra byggeriet i skinneprofilen. En senere og afsluttende slibning skal fjerne alle resterende ujævnheder.

Det sikrer nemlig en mere støjsvag og komfortabel kørsel – og forlænger desuden levetiden for både skinner og hjul.

Samtidig sikres den bedst mulige kontakt mellem hjul og skinner. Det er vigtigt, fordi jævnstrømmen fra køreledningerne går via elmotorerne i letbanetoget og retur i skinnerne til letbanens transformatorstationer.

Skinnerne fungerer dermed som såkaldt ’nulledning’ i strømforsyning til toget. Man får dog ikke stød ved at røre ved en nulledning. Så man skal altså ikke være bange for at røre ved letbanens skinner.

 

Sådan sikrer vi letbanens kvalitet

 

Det lille tog, der sliber skinnerne, kører med 1-2 km/t under slibearbejdet. Slibemaskinen har en række moduler, der hver er udstyret med en slibestensrotor. De runde slibesten sliber hver især et bestemt område af skinnens profil, så slutresultatet passer som fod i hose med letbanetogenes hjul.

Slibningen bliver udført på hele letbanestrækningen – efterhånden som området for testkørsler bliver udvidet fra kontrolcenteret i Hjallese.

 

Følg arbejdet i Hjallese - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Relaterede nyheder

 • Hvad betyder letbanens gule skilte?

  Hvad betyder letbanens gule skilte?

  Odense Letbane er ved at opsætte skilte, så letbaneførerne blandt andet kan se, hvor stærkt de må køre med letbanetogene igennem Odense.
  27. maj 2021
 • Test af lys på letbanens stationer

  Test af lys på letbanens stationer

  Foreløbigt henligger letbanens stationerne i mørke. Dog var der forleden test af lyssætningen på den kommende Parkering Odense Syd-station, så lyset kunne ses i praksis og lyskilderne kunne finjusteres.
  12. maj 2021
 • Del af Østre Stationsvej bliver indsnævret

  Del af Østre Stationsvej bliver indsnævret

  Fra mandag 2. august og frem til midten af september bliver Østre Stationsvej indsnævret på strækningen fra Nørregade og frem til krydset ved Thomas B. Thriges Gade.
  23. juli 2021
 • Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Status på letbanebyggeriet i DIT nabolag

  Letbanens anlægsarbejde fortsætter hele foråret og vil frem mod sommerferien nå et (tæt på) færdigt niveau. Få et overblik overblik over det resterende letbanearbejde i dit lokalområde.
  23. april 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse