Om Odense Letbane
Nabo til letbanen
Mennesker

VIDEO: Sven finder altid en sporvogn til

30. juni 2017

 

Se flere billeder i fotogalleriet i bunden af artiklen 

 

Sven Perrot glæder sig til at se letbanen køre i Odense. Han har været bidt af sporvogne, siden han var knægt, og har mere end 100 vognmodeller i sin imponerende samling – se den her.

 

- Ding, ding, lyder klokken, mens den grønne letbane triller ud af remisen og kører lydløst gennem byrummet, som ligner en klassisk tysk købstad med masser af træer og blomster langs vejen og en hyggelig ”bierstube” i tilknytning til stationsbygningen.

- Det tog mig ni måneder at bygge den op med skinner, bygninger, mennesker og bevoksning. Men du bliver jo aldrig helt færdig med sådan en model. Pludselig finder du noget til en messe eller i en forretning, som du kan bruge, forklarer Sven Perrot.

Han er indehaver af flere modeltogsanlæg til henholdsvis tog og sporvogne – samt en samling på mere end 100 sporvogne, 200 togvogne og cirka lige så mange modelbiler fra 1950’erne og frem. 

 

(Artiklen fortsætter under videoen) 

  

Sven Perrot er 71 år gammel og bor alene i et klassisk 1970’er parcelhus i en sydvestlig forstad til Odense. Her har han i mere end 45 år haft sine modeltogsudstillinger fordelt på tre rum og en trappeopgang. Ét af værelserne er særligt dedikeret til både gamle sporvogne og moderne letbaner.

Den store samling er blevet til gennem talrige rejser i Europa og til messer. Især i Tyskland og Schweiz, hvor han har søgt inspiration og købt nyt udstyr. Blandt andet har Sven Perrot besøgt verdens største modeltogsudstilling Miniatur Wunderland i Hamburg hele 22 gange – og han planlægger også en tur i 2017.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

undefined
Sven Perrot ved siden af sit største toganlæg i tre etager.

 

- Der sker jo hele tiden noget nyt. Med computeren kan jeg følge med i Europa, hvor de konstant bygger nye sporvogne. Der bliver ved med at være en udvikling i det. Jeg kan jo ikke dy mig, indrømmer Sven Perrot, der ser frem til at den ”rigtige” letbane i Odense skal åbne i slutningen af 2020:

- Hvis jeg har liv og helbred til det, så vil det da blive en stor oplevelse at komme ud og køre med den første letbane i Odense. Ikke mindst når nu jeg også var med den næstsidste sporvogn, der kørte i 1952.

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

I sit professionelle liv har Sven Perrot været buschauffør ved Odense Bytrafik fra 1969 til 2005. Sideløbende var han aktiv i at etablere Odense Bytrafiks museum, som holdt til i en kælder på Billedskærervej i årene 1990–2005.

Her var han blandt andet med til at istandsætte den gamle odenseanske stationsbygning fra Fruens Bøge sporvognstop, som i dag kan ses på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Sjælland.

Bytrafikkens museum måtte imidlertid lukke på grund af besparelser. Men det har ikke afholdt Sven Perrot fra at opretholde interessen for kollektiv trafik, særligt den skinnebårne af slagsen.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

undefined
En gammel Odense-sporvogn har også sneget sig ind i samlingen.

 

- Jeg er nok arveligt belastet. Min morfar var vognstyrer ved Sporvejene i Odense fra 1911 til 1951, hvor han desværre døde. Så havde jeg to onkler, som kørte sporvogn i København, og der tilbragte jeg alle mine ferier. Jeg har løbet og leget i Valby Remise i mine drengeår, når jeg skulle ned og hente ham om aftenen, fortæller Sven Perrot.

I drengeårene samlede Sven Perrot også på modelbaner, mens det gled lidt ud i ungdomsårene. Efter sin værnepligt blev interessen dog fornyet.

 

VIDEO: Visualiseringer af Odense Letbane - fra Tarup til Hjallese

 

Da han flyttede han sammen med sin kommende kone i en lejlighed, blev det tilhørende kælderrum hurtigt inddraget til modelbane. Det blev startskuddet til den nuværende samling, som i dag fylder det meste af førstesalen i parcelhuset, hvor parret flyttede ind to år senere.

Hans kone har i det hele taget måtte lære at leve med Sven Perrots sporvognshobby. I mange år var hun tvangsindlagt til at tage med på sporvejsmuseer og køre i sporvogne på deres ferier i europæiske storbyer. Hjemme i privaten kom hun af og til på besøg på førstesalen.

- Når jeg sad og ordnede noget, så kunne hun godt finde på at komme op og kigge. "Hvad det der ovre på hylden – er det noget nyt, du har fået?". "Nej, det har jeg haft længe," svarede jeg så. "Nå, det er fint," sagde hun så og lappede af igen. Men et par måneder inden hun døde, så hun en ny reol i kontoret med Tekno -biler. Og så sagde hun, at "nu stopper festlighederne". Men jeg må indrømme, at nu er der kommet to hylder mere op, slutter Sven Perrot.

 

Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

(Se fotogalleri under billedet)

undefined
Et udvalg af den store samling af modelsporvogne i glas og ramme.

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse