Letbanen kører i sit eget spor ved siden af vejbanerne med undtagelse af den centrale bymidte i Odense, hvor arealet er delt mellem fodgængere, cyklister og letbane.
Hele letbaneturen fra Tarup Center til Hjallese Station tager ca. 42 minutter, og letbanen har prioritet i alle lyskryds. Du skal i øvrigt ikke trykke på en stopknap ligesom i bussen, da letbanen altid standser ved alle stationer.
Der kan være op til 200 passagerer i et letbanetog. Der er 70 sæder inklusive klapsæderne i de to flexarealer, som er tiltænkt passagerer med særlige behov, f.eks. kørestolsbrugere, barnevogne eller cykler.
Der er infoskærme i letbanetogene, der - på både dansk og engelsk – informerer om næste stop, ligesom en højttalerstemme gør det. Ovenover dørene kan du se letbanens linjekort. Når dørene åbner, lyser et grønt LED-lys op, og når dørene lukker inden afgang, skifter lyset til rød.
Da letbanen kører på skinner, opleves rejsen af mange som komfortabel, rolig og støjsvag. Det er dog vigtigt at holde godt fast, hvis du står op, da der kan ske uforudsete hændelser, som kræver opbremsning. Letbaneføreren skal dog også sørge for at tage hensyn stående passagerer i sin kørsel.
På de fleste letbanestationer er der to perroner, mens Bolbro og Tarup Center st. har delt perron til de to spor. Hver perron har læskærme, bænke, skraldespande, logostander og belysning, så stationen er nem at få øje på om aftenen og på afstand.
Du kan se, hvornår næste afgang med toget er, på afgangsskærmen, der viser en nedtælling til de kommende to tog, samt øvrigt information, hvis der er driftsforstyrrelser. På seks stationer er der desuden opsat infoskærme, der fortæller om aktuelle bus- og togforbindelser ved den pågældende station.
Der er desuden en informationsplakat, der fortæller om rejseregler, billetter og andre nyttige oplysninger, når du skal ud og køre med letbanen. Der er også skilte til nærliggende veje eller steder i nærområdet. Ved de fleste stationer er der i øvrigt cykelstativer.
Du skal have gyldig billet for at rejse med letbanen? Ellers risikerer du at få en kontrolafgift. Læs mere om de landsdækkende rejseregler, der også gælder for letbanen i Odense.
Dette har vi hørt fra flere rejsende, og det er derfor under overvejelse, om kanten skal markeres med noget tape eller anden mærkning i gulvet.
Vi har også fået en del forespørgsler på stropper på bøjlerne til at holde i. Også dette er derfor under overvejelse.
Der er en eller flere bænke på de fleste perroner afhængigt af deres størrelse. Kun på den ene perron på ODEON st. og den ene perron på Albani Torv er der ikke bænke, da underlaget er med glas, og derfor kan der ikke monteres en bænk.
Ja, det kan du.
Toget har niveaufri indstigning. Ingen trin skal forceres for at komme ind eller ud af toget, hvilket er en stor fordel, hvis du sidder du i kørestol, benytter rollator eller på anden vis er gangbesværet.
Ved ind- og udstigning har toget lavtsiddende døråbningsknapper, som kan nås fra en kørestol, samt en mertidsknap, så du kan få ekstra tid til at stige på,
Under turen er togets flexområder særligt egnede for kørestole.
Nej, det er ikke tilladt at indtage alkoholiske drikke i letbanen.
Du må gerne tage din hund med i letbanen, og det er gratis, hvis det en lille hund, der er i en taske under hele rejsen. Hvis hunden er større og ikke er i en taske, skal du købe en børnebillet til den eller tjekke den ind på en børnebillet med rejsekortet. Hunden skal desuden være i snor hele tiden – både på stationen og i toget.
Nej, både tog og letbanestationer er røgfri.
Du skal kontakte letbaneoperatøren Keolis. Læs mere her.
En letbane er en togtype, der ikke kører så hurtigt som almindelige jernbaner. Maxhastigheden er omkring 70 km/t, men i Odense vil køreplanen formentlig blive lagt efter, at den maksimalt tilladte hastighed bliver 60 km/t. I praksis vil denne hastighed dog kun opnås på visse dele af strækningen. Den gennemsnitlige hastighed over hele strækningen vil være omkring 20-25 km/t, inklusive stop ved alle stationer.
Søndre Hospitalsvej 6, 5260 Odense S
CVR 36478497
EAN 5798006615070