Kørestolsbruger på vej ud af letbanetoget
11. marts 2022

Test af letbanens tilgængelighed

Hvordan bliver det at komme ind og ud af letbanen i en kørestol?

Forleden kunne letbanens tilgængelighedsgruppe for første gang afprøve nogle af de faciliteter, som gruppen selv har været med til at udvikle med henblik på at sikre gode forhold på stationer og i tog for passagerer med særlige behov.

Gruppen var samlet på Hjallese Station, hvor dørene blev åbnet til et letbanetog, så brugerne kunne teste den niveaufri ind- og udstigning i toget.

- Det var godt at opleve. Toget er rummeligt at være i, og skiltningen er tydelig. Jeg er sikker på, det bliver nemmere at komme rundt i Odense, fortalte Birthe Malling, formand for Odense Kommunes Handicapråd – og selv kørestolsbruger.

Testen viste, at det ER muligt for kørestolsbrugere at komme ind og ud af toget ved egen hjælp. Men fuldkommen niveaufrit er det ikke. Testen afslørede nogle få centimeters forskel mellem tog og perron.

- Der er en lidt kant, når man kører ind i toget. Det er lidt problematisk, konstaterede Birthe Malling.

Letbanens tilgængelighedsgruppe består af otte personer med forskellige syns- og bevægelseshandicap. Gruppen blev samlet tilbage i 2016 og har i hele letbanens designfase bistået med erfaringer og gode råd i forhold til indretning af tog og perroner.

Det gælder eksempelvis i farvevalg, hvor stærke kontraster er en stor hjælp, hvis man har nedsat syn – ligesom også hældningsprocenter og ledelinjer på perroner, skrifttyper på skilte og holdestængers overflader har været blandt de mange, mange detaljer, som tilgængelighedsgruppen har rådgivet om.

Søndre Hospitalsvej 6, 5260 Odense S

CVR 36478497

EAN 5798006615070