Letbanen er ideel, hvis du har nedsat syn eller bevægelse.
Letbanen er designet med størst mulig hensyn til passagerer, som på den ene eller anden måde har ekstra udfordringer med at komme rundt i byen.
Først og fremmest har toget niveaufri indstigning. Ingen trin skal forceres for at komme ind eller ud af toget, hvilket er en stor fordel, hvis du sidder du i kørestol, benytter rollator eller på anden vis er gangbesværet.
Ved ind- og udstigning har toget lavtsiddende døråbningsknapper, som kan nås fra en kørestol. Der er ca. 20 sekunders stop på hver letbanestation, men er der brug for mere, kan der trykkes på en mertidsknap, der sidder på dørene – både indvendigt og udvendigt. Så får letbaneføreren besked om at vente med at lukke dørene til alle er inde i toget.
Under turen er togets flexområder særligt egnede for kørestole, rollatorer mm. Der er i øvrigt seler ved siden af klapsæderne, der kan benyttes til at fastspænde en kørestol eller større, løse genstande.
For svagtseende passagerer er kontraster en vigtig faktor. Togets udvendige grundfarver, sort og beige, er således valgt for at sikre en god kontrast i forhold til omgivelserne. Samme hensyn gælder indvendigt, hvor der er lagt vægt på et enkelt og roligt design med tydelige kontraster.
Du kan indløse billet til letbanen på tre måder:
OBS: Det ikke muligt at købe billet i letbanetoget eller på letbanens stationer.
Der er ikke billetautomater på letbanens stationer. Beslutningen er for flere år siden truffet af Odense Kommune – begrundet i, at automaterne vil koste et betydeligt millionbeløb i installation og drift, hvilket langt overstiger det forventede salg i automaterne. Her spiller det ind, at kun ca. 5 procent af FynBus’ billetsalg i dag sker via salg i busserne.
Ja, det kan du. De billetter og pendlerkort du bruger til FynBus, DSB og Arriva, og hvor du kører indenfor Odense Kommune, kan du også bruge til letbanen.
Du kan dog ikke rejse videre med letbanen, hvis du har rejst på Orange billet med DSB. Så er du nødt til at købe en ny billet til letbanen.
Ja, der er ikke forskel på busser og letbane, hvad angår billetter og pendlerkort.
Dette har vi hørt fra flere rejsende, og det er derfor under overvejelse, om kanten skal markeres med noget tape eller anden mærkning i gulvet.
Vi har også fået en del forespørgsler på stropper på bøjlerne til at holde i. Også dette er derfor under overvejelse.
Ja, det kan du.
Toget har niveaufri indstigning. Ingen trin skal forceres for at komme ind eller ud af toget, hvilket er en stor fordel, hvis du sidder du i kørestol, benytter rollator eller på anden vis er gangbesværet.
Ved ind- og udstigning har toget lavtsiddende døråbningsknapper, som kan nås fra en kørestol, samt en mertidsknap, så du kan få ekstra tid til at stige på,
Under turen er togets flexområder særligt egnede for kørestole.
Du må gerne tage din hund med i letbanen, og det er gratis, hvis det en lille hund, der er i en taske under hele rejsen. Hvis hunden er større og ikke er i en taske, skal du købe en børnebillet til den eller tjekke den ind på en børnebillet med rejsekortet. Hunden skal desuden være i snor hele tiden – både på stationen og i toget.
Du skal kontakte letbaneoperatøren Keolis. Læs mere her.
Ja, der er flere muligheder for at stille bilen og hoppe på letbanen. I det sydlige Odense nær motorvejsafkørsel 50 er der det store parkeringsanlæg Parkering Odense Syd.
I Tarup er der lavet et mindre parkeringsanlæg med plads til godt 60 biler samt aflåst, overdækket cykelparkering lige ved letbanenstationen Højstrup. Læs mere.
Der kommer ti ladepladser på Parkering Odense Syd, som kan benyttes enten med abonnement eller med enkelt ladning. Læs mere.
Ja, du må godt tage en el-scooter (mini-crosser) med i letbanen, hvis den overholder disse regler:
Du må til gengæld ikke tage en overdækket stor el-scooter med i letbanen. Det er der desværre ikke plads til.
Med ramper til perron og niveaufri indstigning i toget kan du nemt komme om bord på letbanen. Vær dog opmærksom på, at der kan være et lille spring på maksimalt fem centimeter i både højde og bredde mellem perronkant og letbanetoget. Derfor er det vigtigt, at du kører lige ind i togvognen, så dit hjul ikke sætter sig fast imellem togkant og perronkant.
Ja, du må godt tage f.eks. en tre-hjulet handicapcykel med i letbanen.
Du må også gerne tage en ladcykel / rickshaw-cykel med i letbanen, hvis passagerne, som bliver transporteret, er bevægelseshæmmede eller handicappede.
Der gælder følgende regler:
Maksimal vægt for cyklen: 100 kilo
Maksimal længde: 250 centimeter
Maksimal bredde: 100 centimeter
Se rapport fra tilgængelighedsgruppens arbejde med at evaluere og rådgive om letbanens design.
Download rapport her
Løsninger på tilgængelighedSøndre Hospitalsvej 6, 5260 Odense S
CVR 36478497
EAN 5798006615070