16. december 2022

Øget billetkontrol i letbanen

”Jadak, jadak og jadak”. Sådan har det muligvis lydt i letbanen i løbet af efteråret. Den velkendte frase, som Finn og Jacob gjorde til en landeplage tilbage i 1980erne er den seneste tid blevet aktuel i letbanen, fordi FynBus - der står for billetkontrollen - har skruet gevaldigt op for kontrollørernes tilstedeværelse.

”Vi har skærpet fokus på letbanen for at sende et signal til de passagerer, der rejser uden billet,” forklarer Martin B. Krogh, kommunikationschef i FynBus.

Konkret har FynBus øget antallet af kontroller i letbanen fra godt 8000 i september til knap 11.000 i oktober og senest hele 24.000 i november. Den høje tilstedeværelse fortsætter også her i december.

”I november har vi gennemført ekstraordinært mange kontroller i letbanen, fordi vi oplever en del flere passagerer uden billet. Derfor skærper vi indsatsen for at blive klogere på det reelle omfang af snyd, og vi prioriterer at være til stede også i ydertimerne. Det er vigtigt for os, at kontrollørerne er synlige i letbanen på alle tidspunkter,” forklarer Martin B. Krogh.  

Flere billettyper

Rejsekortet er den nemmeste og billigste billet til letbanen. Derudover kan man købe billet via FynBus’ mobilapp eller webshop – ligesom et antal butikker nær letbanen tilbyder salg af fysiske enkeltbilletter – den såkaldte Odensebillet.

Desuden er det muligt at rejse videre med letbanen på en almindelig togbillet til Odense købt hos Arriva eller DSB (dog ikke Orange billetter). Også de forskellige pendlerkort, der er gyldige i Odense, gælder som billet i letbanen.

Det er således langt fra alle letbane-rejsende, der tjekker ud og ind via rejsekort-standerne. Men det er ikke ensbetydende med, at de rejser uden billet.

”Det er vigtigt for mig at sige, at selvom en passager ikke tjekker ind eller ud med et rejsekort, kan vedkommende sagtens have en gyldig billet i form af et af de andre billetprodukter, der findes,” forklarer Martin B. Krogh – med adresse til en række henvendelser fra rejsende, der mener at have konstateret snyd fra medrejsende, der ikke benytter rejsekort-standerne.

Kontrolafgiften sat op

Den 1. oktober 2022 blev kontrolafgiften hævet, så det nu koster 1000 kr. for voksne og 500 kr. for børn at blive fanget i billetkontrollen uden gyldig rejsehjemmel.

”Nogen kan godt opleve det som en hård straf at få en billetafgift. Men det handler dels om at beskytte retsfølelsen hos det store flertal af betalende passagerer. Og samtidig er billetindtægterne naturligvis afgørende for, at økonomien i den kollektive trafik kan hænge sammen,” siger Martin B. Krogh.

Føler du, at du har fået en uretfærdig kontrolafgift af den ene eller anden grund, kan du klage skriftligt via odenseletbane.dk eller fynbus.dk. Så vil sagen blive gennemgået af medarbejdere i FynBus’ kundecenter, der har stor erfaring med at håndtere denne type af klagesager.

Søndre Hospitalsvej 6, 5260 Odense S

CVR 36478497

EAN 5798006615070